10 Nisan 2017 Pazartesi

Sızma Testi 101 - Sanallaştırma ve Linux


Bu yazıda yeni başlayanlar için sanallaştırma üzerine Linux kurulumundan bahsedeceğiz. Sıkılırım, ben zaten bunları biliyorum derseniz: tıklayın

Üzerinde pratik yapmak için kullanacanabileceğimiz işletim sistemlerini virtualbox üzerine kuracağız. 

Virtualbox bedava bir sanallaştırma platformudur ve bilgisayarınızın üzerinde birden fazla işetim sistemi çalıştırmanızı sağlar. Windows, Mac 0S X, Linux ve Solaris desteği vardır. 

‘https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads’ dan işletim sisteminize ve işlemcinize uygun sürümü indirdikten sonra bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

İşlem bittikten sonra Virtualbox üzerinde sanal bir makine oluşturmak için

New’e tıklıyoruz.

Bilgisayarımıza vereceğimiz ismi ve kullandığı işletim sistemini seçiyoruz. 

Virtualbox size sanal bilgisayarınıza ne kadar RAM atayacağınızı soracaktır. Kali için minimum olarak 1024mb RAM atamanız tavsiye ederim.
Yeni bir sanal hard disk oluşturuyoruz


Virtualbox size sorduğunda VHD (Sanal Hard Disk)’i seçin. (Aslında herhangi birini seçebilirsiniz. Başka bir zamanın konusu)


Eğer ‘Fixed Size’ı seçerseniz virtualbox sanal hard disk için belirleyeceğiniz alanı host bilgisayarınızdan olduğu gibi ayıracaktır ve bundan sonra alanı genişletmenize izin vermeyecektir.  ‘Dynamically allocated’ı seçerseniz, sanal hard diskte alana ihtiyaç oldukça host makinenizin alanından ihtiyacı olan minimum alanı ayıracak ve siz guest(kali) makinenizde yere ihtiyaç duydukça kullandıkça host makinenizin hard diskinden yer ayıracaktır.

Dynamically Allocated ile Fixed Size arasında günlük kullanımda farkedemeyeceğimiz kadar küçük bir hız farkı vardır.

Virtualbox size sanal hard diskin bilgisayarınız üzerinde nereye kaydedileceğini ve hard diskin boyutunun ne olacağını soracaktır. Eğer fixed-size’ı seçtiyseniz ve yeriniz varsa virtualbox tarafından otomatik olarak belirlenen alanı (8gb) artırabilirsiniz. Eğer Dynamically Allocated’ı seçtiyseniz belirtilen alan sanal hard diskin kaplayacağı maksimum alanı belirtir. Dynamically Allocated için 20gb yeterli olacaktır,



Artık sanal bilgisayarımız oluşturulmuştur ve onu Virtualbox arayüzünde solda Kali olarak görebiliriz. Üstüne sağ tıklayıp settings(ayarlar) dersek sanal bilgisayarın normal bir bilgisayarın sahip olduğu bütün özelliklere sahip olduğunu görebiliriz.



Storage kısmına gelirsek az önce yarattığımız sanal hard diski (VHD) görebiliriz. Bunun aşağısında da sanal bilgisayara atanmış boş bir DVD sürücüsü olduğunu görüyoruz. 


Şimdi sanal optik okuyucumuza ‘https://www.kali.org/downloads/’ dan indirdiğimiz işlemcimize uygun .iso uzantılı dosyayı tanıtıyoruz.
Şimdi yeşil ‘Start’  okuna tıklayıp sanal makinemizi çalıştırdığımızda makinemizin iso’dan boot ettiğini görüyoruz ve Kali Linux ekranıyla karşılaşıyoruz.
Graphical install seçeneğini seçip kuruluma başlıyoruz.



İstediğimiz dil, bölge ve klavye ayarlarını seçmenizi isteyen bir sayfa ile karşılaşıyoruz.



Bir sonraki aşamada size bilgisayarınıza ne isim vermek istediğinizi soran yeni bir sayfa ile karşılaşacaksınız. Buraya istediğiniz ismi yazabilirsiniz.


Sonraki sayfa sizden bir domain adı belirtmenizi isteyecektir. Bu alanı boş bırakıp devam edin.


Şimdi ise ‘root’ kullanıcısının parolasını belirlemeniz gerekiyor. Root kullanıcısı Linux işletim sistemlerinde en yüksek yetkiye sahip kullanıcıdır.



Zaman ayarlamalarını yaptıktan sonra size sanal hard diski nasıl biçimlendirmek istediğinizi soracaktır. 

İlk seçeneği seçip daha önce oluşturduğunuz VBOX HARDDISK’ i seçiyoruz. Bundan sonra karşınıza çıkan sayfada ilk seçeneği (All files in one partition) seçin ve kuruluma devam ediyoruz. Karşımıza çıkan sayfadan yaptığımız ayarları kontrol ettikten sonra, değişiklikleri hard diske kaydediyoruz.  

Sistem kurulduktan sonra GRUB BOOT LOADER’ı sanal hard diske kuruyoruz ve kurulumu sonlandırıyoruz.

Kali Linux’umuzu çalıştırdığımızda, bize kullanıcı adı ve parola soracak.

Kullanıcı adına ‘root’ yazıyor enter'a basıyoruz. Parola sorduğunda ise belirlediğimiz parolayı giriyoruz.

Sol üst köşeden terminal ikonuna tıklayıp terminali açıyoruz.



Bu noktada, Kali Linux’unuzun bir snapshot’unu almak isteyebilirsiniz. Böylelikle eğer işletim sistemi bir şekilde bozulursa makinenin şu anda olduğu ayarlara dönmesini sağlayabilirsiniz.

Kali’yi güncellemek için ise aşağıdaki üç komutu sırasıyla yazabiliriz.
apt-get update
apt-get upgrade
apt-get dist-upgrade

Fakat Offensive Security'nin de söylediği üzere, Kali günlük hayatta kullanmak için oluşturulmuş bir işletim sistemi değil. Yapılan güncellemeler, indirilen/değiştirilen paketler bir takım şeyleri bozabilir.

Küçük Not: Sanal makineyi çalıştırırken erör alıyorsanız, BIOS ayarlarınızda default olarak Virtualization kapalı olabilir. İntel işlemciler için VT-x enabled olmalıdır.
on 10 Nisan by Berk Cem Göksel |   Edit