1 Ağustos 2016 Pazartesi

Kolay Para...


Dünya üzerinde kar marjini en yüksek işlerden biri pastacılık. Eğer pasta, çikolata gibi ürünler üretiyorsanız, ürünü mal ettiğiniz rakamın 900 katına satabiliyorsunuz. Ama daha güzeli de var: Dolandırıcılık.

Basitçe açıklayacak olursam,
  1. Kendinize bir hat alıyorsunuz. (SIM kart çıkartmak 60 TL olsun)
  2. Hattınıza kontör yüklüyorsunuz. (20 TL, artar bile)
  3. Bir telefon alıyorsunuz. (Akıllı telefon almak pek akıllıca olmaz. Eski Nokia, hadi 200 TL olsun)
  4. Kendinize bir ceza hukuku profesörü belirliyorsunuz.
  5. Arayıp saçma sapan bir bahaneyle 4,5 milyon TL istiyorsunuz.
Böylelikle yaptığınız 280 TL'lik yatırım size 4,5 milyon TL geri getiriyor. Yani harcadığınız her 1 TL için yaklaşık 16 bin TL kazanıyorsunuz...

Türkiye'nin önde gelen ceza hukuku profesörlerinden biri olan Erdener Yurtcan, kendisini arayan dolandırıcılara toplamda 4,5 milyon TL vermişti. Detay verecek olursak, ilk seferde 600 bin doları dolandırıcılara elden verip, ikinci seferde 2,5 milyon TL kadar bir miktarı dolandırıcıların alması için bir otobüs durağına bırakmıştı. Üçüncü seferde ise 400.000 TL'yi EFT ile dolandırıcıların hesabına yatırmıştı.(Araya banka hesabı sokmak pek 'anonim' bir hareket olmamış.)

Bunun üzerine, yakın zamanda bir diğer ünlü ceza hukuku profesörünün çok benzer bir şekilde dolandırıldığı duyumunu aldım. (Acaba okulda mı öğretiyorlar diye merak ediyor insan...)

Dolandırıcıları küçümsememek lazım. Bir çok kişi, dolandırılıyor olabileceği gerçeğini kendine yediremediği için daha da fena dolandırılıyor. Özellikle OHAL ilan edildikten sonra Türkiye' de bu tür girişimler iyice arttı. Dolandırıcıların kendilerini polis veya asker olarak tanıtıp vatandaşlardan para talep ettikleri durumlar sık görülür olmaya başladı.

Bir dolandırıcıyı nasıl tespit ederiz?

Eğer kişi kendisine soru sorulmasına izin vermiyorsa ve sizden sürekli bir şeyler talep ediyorsa, o kişi dolandırıcı (veya sinir olduğunuz amca oğlu) olabilir.

Eğer kişi sizden yüksek bir otoriteye sahip olduğunu iddia ediyorsa. Bu tür durumlarda doğru hareket karşı tarafı gücendirmeden kimlik sormak olacaktır. 

Eğer kişi konuşmayı veya yapmaya çalıştırdığı işlemi aceleye getiriyorsa, o kişi dolandırıcı olabilir. Eğer karşı taraf çok hızlı konuşuyorsa ve ne dediğini tam olarak anlamıyorsanız, hemen durdurup sormakta fayda var. Aceleniz yok.

Eğer kişi size kendinizle ilgili bilgiler soruyor ve/veya kendisi ile ilgili bilgi vermeyi reddediyorsa, bir dolandırıcıyla karşı karşıya olabilirsiniz.

Eğer kişi kasıtlı olarak sizi utandırmaya veya gücendirmeye çalışıyorsa, sizi dolandırmaya çalışıyor olabilir. 

Beni bulmaz, ben dolandırılmam, ben adamın içini görürüm, demeyin. Eğer kişi size gereğinden fazla iyi davranıyor, egonuza oynuyorsa, dolandırıcı olması çok muhtemel.

Ama sadede gelelim,

Pastacılık mı, dolandırıcılık mı?
on 01 Ağustos by Berk Cem Göksel |   Edit